Helsingin työväenopisto järjestää keväällä 2016 yleisluentosarjan “Nainen ja valta”. Luentosarjassa käsitellään Suomen vuoden 1906 eduskuntauudistusta ja naisten poliittisten oikeuksien kehittymistä. Luennoijina nähdään muun muassa WoM Oy:n Sinikka Mustakallio ja presidentti Tarja Halonen.
Vuoden 1906 eduskuntauudistus
Suomeen saatiin vuonna 1906 demokraattinen kansanedustuslaitos. Uudistus oli aikanaan hyvin radikaali. Suomen naiset saivat äänioikeuden ensimmäisinä Euroopassa ja kolmantena maailmassa. Lisäksi naiset saivat myös asettua ehdokkaiksi.
Yleinen ja yhteinen äänioikeus laajensi äänioikeutettujen määrää myös miesten keskuudessa keski- ja alemmissa väestöryhmissä. Ennen uudistusta vain kahdeksalla prosentilla suomalaisista (eli n. 16 % suomalaisista miehistä) oli äänioikeus Venäjän keisarikuntaan kuuluvassa Suomen suuriruhtinaskunnassa.
Eduskuntauudistuksen “suurin hyöty koitui kuitenkin naisten osaksi, jotka valtiokansalaisina vapautuivat samanaikaisesti sääty-, varallisuus- ja sukupuolirajoitteista,” kirjoittaa Irma Sulkunen.
Sinikka Mustakallion luento naisten poliittisista oikeuksista
Sinikka Mustakallio WoM Oy:stä puhuu 25.1. siitä, miten naiset saivat poliittiset oikeudet Suomessa vuonna 1906. “On hyvä hetki muistaa historiamme kulkua nyt kun eduskuntauudistuksesta on kulunut 110 vuotta,” toteaa Mustakallio.
Tarja Halonen puhuu viimeisellä luentokerralla
Luentosarja huipentuu 15.2. presidentti Tarja Halosen puuhenvuoroon otsikolla “Naiset vallan kahvassa – kokemus puhuu”. Tarja Halonen on urallaan murtanut monia lasikattoja ollen ensimmäinen tehtävään valittu nainen presidenttinä (2000 – 2012) ja ulkoministerinä (1995 – 2000).
“Nainen ja valta” -luentosarjan ohjelma
Luennot pidetään maanantaisin 18.1. – 15.2. Helsingin työväenopiston opistotalolla (Helsinginkatu 26), Viipurinsalissa. Helsingin työväenopiston yleisluennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, ilmoittautumista ei tarvita. Voit kuunnella yksittäisen luennon tai osallistua koko luentosarjaan oman kiinnostuksesi mukaan.
Luentosarjan avaa apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.
18.1. Suomi ennen demokratiaa – minkälaiseen yhteiskuntaan eduskuntauudistus tuli?
Historian dosentti Marja Jalava, Helsingin yliopisto
25.1. Nainen ja ääni – miten naiset saivat poliittiset oikeudet 1906?
Tasa-arvokonsultti Sinikka Mustakallio, WoM Oy
1.2. Miina Sillanpään merkitys naisten aseman parantamisessa
FT Irma Sulkunen
Kommenttipuheenvuoro toiminnanjohtaja Mikko Majander, Kalevi Sorsan säätiö
8.2. Nainen/Mies/Muu – Tasa-arvo ja sukupuolen moninaisuus
Suunnittelija Aaro Horsma, Heseta ry.
Kommenttipuheenvuoro tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen
15.2. Naiset vallan kahvassa – kokemus puhuu
Presidentti Tarja Halonen
Kommenttipuheenvuoro apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen
Lisätietoa
Nainen ja Valta -luentosarjan ohjelma pdf-muocossa
Helsingin työväenopisto
Helsingin työväenopiston opinto-ohjelma 2016
Artikkeli “Suomen naisten äänioikeus kansainvälisessä vertailussa” (Irma Sulkunen)
Artikkeli “Suurlakko ja naisten äänioikeus” (Irma Sulkunen)